X-Cup är en av SCF (Svenska Cykelförbundet) sanktionerad motionscup bestående av 7 lopp som arrangeras av XCUP CK. Varje lopp körs med tidsregistrering (chip).Det finns inga krav på klubbtillhörighet eller licens, utan alla deltagare är välkomna, nybörjare som elitsatsande och unga som gamla. SCFs försäkring ingår dessutom för alla som deltager.
Det bjuds som vanligt på skogens absolut bästa afterbike efter varje lopp!
Följande klasser finns:
Ungdomar upp till och med 12 år (endast Start 1)
Juniorer 13-19 år
Seniorer 20 år och uppåt
Ungdomarna kör 40 minuter + varvet färdigt och övriga kör 60 minuter + varvet färdigt. När 40 resp 60 minuter har gått och man passerar varvning nästa gång då går man alltså i mål. Antal varv + tid ger din placering i resultatlistan.
Tidsschemat 2022 blir samma som 20/21 då vi körde 2 starter. Så här ser alltså schemat ut:
- 9.00: Start för startgrupp 1 (den lite långsammare gruppen)
- 11.00: Start för startgrupp 2 (den snabbare gruppen)
Anmälningsavgifterna 2022 är preliminärt:
900 kr/vuxen
300 kr/ungdom, upp till och med 19 år
Knatteracet är gratis
Knatterace
Knatteracet körs mellan starterna i pausen som finns, dvs barnbanan kommer inte alltid att vara helt avskild från huvudbanan. Knatteracets preliminära starttid är 10.30, dvs strax efter att alla i start 1 gått i mål och start 2 startar. Som förälder hinner du därmed vara med ditt barn oavsett vilken start du kör.
Knatteracet är ett enkelt lopp för de allra yngsta så att de känner att de får vara med och cykla. Banorna är väldigt enkla så att i princip alla som kan cykla kan vara med. Vi ser allt från 3-åringar på en ”sparkcykel” till 8-9-åringar som egentligen kunde varit med och kört det ”riktiga” loppet men kanske inte vågar ännu. Varvet brukar ta allt från 5 min för de snabbare till 10 min för de långsammare, och man brukar köra ca 15 min eller 1-3 varv, beroende på hur snabb man är.
Ingen anmälan krävs, utan man bara ställer upp till start och kör när det är dags. Ingen tid tas och det kostar inget + att man får en medalj efteråt. Knatteracet brukar vara mycket populärt bland de minsta och något många av knattarna ser fram emot.
Chip
Vi använder oss av enkla platta passiva chip som fästes på skon, dvs inte de betydligt dyrare aktiva MyLaps chip som används av många andra tävlingar i Sverige och Danmark. Chipen måste placeras horisontellt på skon för att garantera att läsningarna blir korrekta. Lägg alltså INTE chipet i skon eller fäst det på cykeln, för då riskerar du att det både kan gå sönder och att läsningar inte blir av, dvs du får ingen eller felaktig felaktig tid.
100 kr kostar chip om man inte har har det sedan tidigare. Chip till nya deltagare kommer att finnas på plats för uthämtning. Har man INTE beställt och betalat chipet när man anmälde sig får man hämta ut det mot betalning på plats. Vi kommer ej att låna ut chip om man glömt, utan då får man köpa nytt på plats och betala med Swish eller kontant.
Och som det står under anmälan så är det INTE tillåtet överlåta startplats/chip utan X-Cups skriftliga godkännande, och då endast för resten av säsongen. Tillfälliga byten tillåtes alltså inte och en överträdelse kan resultera i uteslutning.
Anmälan öppnar normalt andra tisdagen i februari kl 20.00 och görs på länk som kommer att finnas här på hemsidan.
Förhållningsregler
För att göra X-Cup till en ännu bättre upplevelse för alla kommer vi nu här med lite uppmaningar och information i säsongen. Det är egentligen inga nyheter för de som kört tidigare, men upprepning av regler och förhållningssätt är aldrig fel.
Start 1 respektive start 2
Vi vill fortsatt uppmana cyklister att byta startgrupp eller startfålla om ni är för snabba eller för långsamma för er grupp. På så sätt undviker vi stora fartskillnader och minimerar varvningar som är jobbiga både för de som varvar och de som varvas. Startgrupperna och de olika fållorna är till för att få så jämna startfält som möjligt och inte avsedda för att kunna välja den starttid som man tycker passar en själv bäst.
Vilken startgrupp och startfålla du tillhör framgår alltid av den senaste fållindelningen vi publicerar här på hemsidan inför varje lopp. Inför första loppet är det föregående års resultat som gäller.
Startfållor
För att försöka få till en bättre hastighetsanpassning i startordningen så använder vi oss av startfållor. På så sätt står man i den ordning där man hör hemma och behöver inte känna att man tvunget ska om en massa folk i startfasen av loppet.
Observera att startfållorna inte är tvingande utan endast i syfte att skapa en bättre upplevelse för alla. Ni som ännu inte kört eller av olika skäl presterat bättre eller sämre än vad ni anser vara er standard, får därmed ställa er i den fålla som ni tror passar bäst.
Vi vill samtidigt påpeka att man tar det lugnt i starten så att vi undviker startvurpor som kan vara otrevliga.
Omkörningar och varvningar
Vi vill påpeka att X-Cup inte är tävlingslopp och vi vill därför att man visar extra stor hänsyn vid varvningar och omkörningar och är tydlig med att i tid informera att man kommer och vilken sida man avser passera på. Speciellt gäller detta i start 1 när man kör om de lite yngre cyklisterna.
Träning på banan
Träning på banan är förbjuden mellan kl 9.00 och 10.15, dvs då start 1 kör. Detta gör vi för att undvika incidenter på banan